середу, 21 травня 2014 р.

Хвороби винограду:
Оїдіум, або борошниста роса на виноградному кущі.
Ця грибкова хвороба практично щороку завдає шкоди виноградним кущам. Якщо не провести профілактичних заходів, втрата врожаю може сягнути 50-80%, а то й усі 100.
Борошниста роса уражує всі зелені частини листя, вусики, суцвіття, ягоди, вкриваючи їх білим нальотом. Характерна ознака — неприємний запах гнилої риби. Найнебезпечніше, коли хвороба розвивається на гронах. Тоді на верхівках ягід з’являються сірі плями. За жаркої погоди вони тріскаються, а в дощову — загнивають.
Збудник хвороби зимує на бруньках лози та рукавах. Розвиток хвороби зумовлює надлишок азоту в ґрунті, а також часті зміни посушливого та вологого періодів.
Найкращий спосіб профілактики — осіння обробка залізним купоросом (500 г на 15 л води), а навесні й улітку — колоїдною сіркою.
Під час розпускання бруньок раджу скористатися препаратом Топаз.
При появі перших ознак захворювання використовую сірку або розчин марганцевокислого калію (3-5 г на 10 л води), можна 5-процентний Байлетон (20-40 г). Повторно обробляю кущі через 10-12 днів. Щоб запобігти хворобі, не можна допускати загущеності, тобто необхідно забезпечити вентиляцію (обламуванням, підв’язуванням, правильним формуванням штамбів).
Великої шкоди завдають так звані виноградні кліщі, яких налічують 60 видів. Один із них — виноградний зудень. Це комаха завдовжки 0,2 мм — неозброєним оком побачити неможливо. Шкідник живе тільки на зворотному боці листка, дає знати про свою присутність невеличкими заглибленнями з білою павутиною, зверху листок ніби вкривається горбочками. За наявності цих ознак потрібно негайно обробити листя колоїдною сіркою (50 г на 5 л води).


виноград -найбільші хвороби — мільдью (несправжня борошниста роса), оідіум (борошниста роса) і сіра гниль. Патогени перших двох захворювань уражують тільки виноград, сіра гниль пошкоджує плоди й багатьох інших культур. Цього сезону патогени були вкрай агресивні.
Як мільдью, так і оідіум поширюються практично на всі надземні органи рослини — листя, пагони, плоди і, врешті-решт, можуть призвести не тільки до повної втрати врожаю, а й до такого ослаблення куща, що він загине найближчої зими.
Звичайно, є виноград, який практично нічим не хворіє, але це все сорти ізабельні (походять від так званого «лисячого» винограду з Північної Америки) з плодами дуже низької споживчої якості. А от сорти винограду зі смачними плодами (як десертні, так і винні), навіть так звані комплексностійкі, потребують захисту від хвороб.
Перше і головне — обробляти кущі слід завчасу, на випередження, а не тоді, коли з’явились ознаки захворювання. Тим паче що загасити «пожежу» при ураженні мільдью вже не вдасться — патоген можна пригнітити, навіть деякими препаратами практично знищити, але листя, пагони, а часто і ягоди в гронах уже пошкоджені, тому лоза не дасть урожай такої якості (вигляд, розмір, смак, цукристість, аромат), який дає здорова.
Препаратів нині в продажу багато. Важливо знати назву діючої речовини і чергувати їх, аби не сталося звикання. Уважно читайте інструкцію щодо застосування. Робіть це відразу: коли щось не зрозуміло — проконсультуйтеся з продавцем.
Наголошуємо — найважливіше почати обробляти виноград до того, як з’являться перші ознаки захворювання.
Восени, перед тим як укрити виноград, під кущі слід внести суперфосфат і попіл. Після перших осінніх приморозків виноград обрізають, лози зв’язують у пучки поліетиленовими мотузками, пригинають і притискують до землі.
За погоди до мінус 5ОС не поспішайте укривати виноград: лоза ще дозріває і загартовується.

Перед облаштуванням укриття насадження бажано обробити тривідсотковим розчином бордоської рідини, обприскуючи також землю навколо кущів у радіусі півтора метра.

Оїдіум або Борошниста роса.


грибок
ПІСЛЯ градобою у виноградних гронах з’являються бурі ягоди. За високої температури повітря і значної вологості захворювання розвивається дуже швидко — впродовж лічених годин ягоди стають на вигляд «ошпареними» і зморщуються.
Певною ознакою білої гнилі можна вважати появу на вже засохлих хворих ягодах світло-бруднуватих цяток за сухої погоди і чорних пухирців — за вологої. Ушкоджені частини або й повністю гроно може засохнути і відпасти разом з ягодами.
Небезпека ще й у тому, що хворі ягоди заражують ґрунт і стають осередком зараження у майбутньому. В несприятливі роки навіть молоді пагони можуть ушкоджуватися цим грибком. На них утворюються білясті плями з обідками різного забарвлення. Вони швидко розповзаються, і при повному окільцюванні пагона останній гине.
Тому після граду необхідно якомога швидше обробити кущі винограду фундазолом або кольфуго супер. На нестійких сортах або на тих, що хворіли в минулому, необхідно виконати профілактичні обробки, починаючи зі стадії «ягода як горошина».
Якщо з обприскуванням після граду ви спізнилися, то ушкоджені ягоди слід обірвати і закопати за межами ділянки. Збудник білої гнилі зберігається у ґрунті близько 10 років.

Немає коментарів:

Дописати коментар