четвер, 6 листопада 2014 р.

Часник садимо тільки український:


ЯКЩО зубки часнику покласти у посуд із крупами чи борошном, це вбереже продукти від псування. Його запах також відлякує багатьох шкідливих жучків-черв’ячків, які часто намагаються поділити з нами трапезу. Наприклад, з допомогою часнику легко позбутися амбарного довгоносика та борошнистого кліща. Треба всього лише 200 г часнику, щоб захистити центнер зерна. Для невеликих запасів круп та борошна достатньо лише двох-трьох очищених зубків.
Досвідчені господарі використовують часник для боротьби з ворогами саду: попелицею, польовими клопами, бруньковим та павутинним кліщами, совками, хрестоцвітою блішкою, гусеницями-листогризами, міллю.
Ефективне застосування часнику й тоді, коли шкідники помічені на кімнатних рослинах. Настій знищує щитівок, псевдощитівок та червців. Для цього подрібнюють 50 г часнику, заливають 1 л води і настоюють протягом доби у щільно закритому посуді в темному місці. Перед обприскуванням на літр води беруть чайну ложку настою.
Витяжка часнику чудово продезінфікує насіння перед висіванням на розсаду.
Часник більшості озимих сортів взимку погано зберігається. Якщо за якийсь час після копання його пропустити через м’ясорубку і заморозити у морозильній камері, то всі властивості збережуться. Використовувати його можна протягом усієї зими й у ранньовесняний період.
Змішавши навпіл сік часнику із яєчним білком чи медом, отримаєте клей, що склеює фарфор і фаянс.
Часник приносить користь іншим рослинам, якщо його посадити у міжряддях. Річ у тому, що його корені виділяють фітонциди, що вбивче діють на хвороботворні бактерії. Особливо бажане сусідство часнику з картоплею, суницями, помідорами, капустою.

Немає коментарів:

Дописати коментар