суботу, 1 листопада 2014 р.

Шипшина лікує кишківник, суглоби, кровоносну систему. 

Шипшина  -шиповник   
    ВОСЕНИ саме час потурбуватися про заготівлю плодів шипшини. Віддавна їх збирали на початку жовтня, проте період збору може коливатися, оскільки це залежить від віку рослини, місця росту кущів та погодних умов.
Шипшина — унікальна ягода, панацея від багатьох хвороб, потужне джерело вітаміну С. На жаль, свіжі ягоди зберігаються недовго, тому їх потрібно використовувати практично відразу. Найпопулярнішим способом зберігання шипшини є сушіння або заморожування.
Найбільше цілющих речовин у плодах шипшини міститься в період повного дозрівання. Слід також звертати увагу на сорт рослини. Час достигання у різних підвидів може різнитися. Чим пізніший час збору, тим менше вітамінів залишається в плодах, а кількість цукру збільшується.
У стиглому стані плоди стають яскраво-червоні та м’які. Для сушіння ж рекомендується брати трохи недозрілі, тверді, з блискучою (рідше матовою) поверхнею. Найбільший уміст вітамінів у твердих і великих плодах із чашолистками, що стирчать. Якщо останні щільно прилягають до ягоди, то це означає, що плоди ще не достигли остаточно. Збирають шипшину разом із чашечками і плодоніжками. Відрізають їх після закінчення процесу просушування, коли вони легко відпадають без надмірних зусиль. Так шипшина зберігає більше вітамінів.
Потрібно розуміти, що для збору і подальшого вживання придатні тільки ягоди з кущів, які ростуть у чистій місцевості. Не принесуть користі, а лише зашкодять ягоди з кущів, що недалеко від автомобільних доріг, промислових підприємств та інших шкідливих виробництв. Адже варто пам’ятати: плодам практично будь-яких культур властиво накопичувати токсини з довкілля.
Сушити ягоди краще у вентильованому приміщенні, розклавши їх на папері. Шипшину можна досушувати і в духовці. Перед цим урожай слід перебрати і викинути зіпсовані плоди. Мити не потрібно. Чим швидше сушаться, тим менше втрачається вітамінів та інших корисних речовин. При сушінні не забувайте зрідка перемішувати ягоди.
Якщо сушите плоди у духовці, необхідно пам’ятати, що для належного просушування потрібний постійних рух повітря і відтік вологи з духовки. Останню розігрівають до 40ОС і тримають деко з ягодами близько години. Затим температуру підвищують до 60ОС і сушать іще 8-9 годин. Існує ще один спосіб. Спочатку шипшину потрібно витримати 10 хвилин при температурі 100ОС, а потім зменшити її до 70ОС. Щоб плоди просушилися достатньо, необхідна постійна циркуляція повітря. Для цього слід просто злегка відкрити дверцята духовки.
Після сушіння треба відділити чашолистки, перетираючи плоди у руках. Сухі ягоди зсипають у дерев’яний ящик, картонну коробку або мішечки з тканини чи паперу і витримують при кімнатній температурі 2-3 дні для вирівнювання вологості.
Зберігати сушені плоди шипшини рекомендується у щільно закритих банках (щоправда, деякі господині, навпаки, рекомендують не закривати їх кришками, а зав’язати тканиною — для циркуляції повітря, щоб плоди не запліснявіли з часом), картонних коробках або тканинних мішечках. Щоб уникнути руйнування вітамінного комплексу, плоди слід обов’язково тримати в темному місці. Корисні речовини в сушених плодах шипшини зберігаються протягом двох років.

Немає коментарів:

Дописати коментар