четвер, 13 листопада 2014 р.

Цибуля
- Перед посадкою: 1 ст.ложка солі на 1 літр води залити на 3 години.
- Після солі: темний розчин марганцівки на 2 години. Обов'язково промити.
-Чайну заварку висушити і зберігати для посадки цибулі. Вносити під кожну цибулину при посадці. Лук не хворіє.
- Від цибулевої мухи: 1. З'явився перший листочок 1) проливають водою. 2) Полив 2 столові ложки нашатирний спирт на відро води (3 лійки на 6п.м.грядки) 3) проливають водою. 2. Через 10-14 днів. За тією ж схемою полив 1ст.ложка солі на 1 літр води 3. Через 10 днів. За тією ж схемою полив міцним розчином марганцівки.
- Підживлення: Любить дріжджовий настій: 100гр. дріжджів на 1 відро 1 годину настояти, пролити, підгодувати, пролити.
- проріджують шалот, не шкодуй.
- Закінчуй поливати, розгрібаючи земельку.
- підігріти на сонечку на грядці, не тягни на горище.



Цибулю шніт можна пересадити в теплиці:
https://www.youtube.com/watch?v=olwOsSHLxoc&list=UU1IIeTYlk6B3cbrYZCC9xVg
Ріпчаста цибуля виростає великою і соковитою тільки на родючих, щедро удобрених ґрунтах, при цьому вона негативно відгукується на свіжу органіку на кшталт гною. На загноєних ґрунтах якість цибулин різко погіршується, а сама цибуля частіше пошкоджується хворобами і шкідниками. Тому гній слід вносити тільки під попередню культуру за нормою 2-3 кілограми на метр квадратний грядки. Компост і перегній можна сипати без побоювання передозування, в загальному випадку буває досить 6-7 кілограмів на метр квадратний вибраної ділянки.

У список правильної сівозміни для цибулі входять рослини сімейства гарбузових, білокачанна і кольорова капуста, коренеплоди, бобові та зелень. Цибулю не варто садити на колишню ділянку раніше, ніж через 4-5 років. Неправильна сівозміна, це садити цибулю, де росли культури сімейства цибулинних, картоплі і томатів.

3. Цибуля ріпчаста володіє поверхневою кореневою системою, яка розташовується у верхньому орному шарі. Тому для неї слід підбирати ділянку з ґрунтом, обробленим на глибину до 20-25 сантиметрів і кислотністю, близькою до нейтральної. На кислих ґрунтах вапно вносять виключно під попередні рослини.

При посіві чорнушки як ніколи актуальна народна мудрість: "Час впустиш - урожай втратиш". Саме на ранньому етапі розвитку цибуля потребує відносно невисокої температури, але високої вологості ґрунту (не менше 70%). Такі умови створюються в найперші дні посівної, поки городній ґрунт ще насичений весняними водами. Пам'ятайте: навіть затримка з посівом чорнушки всього на 10 днів призводить до падіння кінцевої врожайності на 20%.

Насіння цибулі оточені твердою оболонкою та просочені ефірними маслами, які перешкоджають проникненню вологи всередину і уповільнюють їх набухання. Тому паростки можуть пробитися на ґрунтову поверхню тільки на 14-20 день після посіву.

Не купуйте дворічні насіння ріпчастої цибулі, так як насіннєвий матеріал цієї культури швидко втрачає схожість і стає непридатним для посіву вже на другий рік.

Щоб прискорити сходи цибулі, важливо висівати насіння неглибоко (на 1,5-2 сантиметри) і потім мульчувати поверхню грядки тонким шаром перегною або компосту. Після посіву, ґрунт рекомендується злегка утрамбувати, щоб насіння не вимивалося дощами.

У перший період вегетації молоді цибулини відрізняються сильною чутливістю до коливань ґрунтової вологості. У посушливу погоду необхідний обов'язковий полив, який слід проводити по можливості дуже обережно, щоб не розмити ґрунт у рядках.

Цибулю з насіння проріджують двічі: перший раз при утворенні на них перших справжніх листочків, а вдруге коли на них буде помітно 4-5 справжніх листків. В кінцевому підсумку між окремими рослинами повинно залишитися по 4-6 сантиметрів.

Без помірних доз мінеральних добрив щорічно отримувати стійкий і рясний урожай цибулі не представляється можливим, але азотовмісними добривами захоплюватися не варто. Посадки ріпчастої цибулі підживляють після кожного проріджування. Для цього в 10 літрах розчиняють 15-20 грамів аміачної селітри, така ж кількість калійної солі або хлористого калію і 30-40 грамів суперфосфату.

Витрата добрива повинна складати близько 10 літрів на 2-3 квадратних метра грядки. Вдруге з вищенаведеного рецепту краще виключити азотне добриво, тому що в противному випадку рослини можуть почати «жирувати» і уражатися шкідниками і хворобами.

З натуральних добрив допустимо застосовувати коров'як, розбавлений в 5-8 частинах води, або гнойову рідину з розведенням її в 2-3 рази, або пташиний послід, розчинений в 12-15 частинах води. Підживити калієм можна за допомогою деревної золи, просто посипавши нею грядку (пам'ятаєте однак, що золу і азотні добрива слід вносити в різний час!). Коли справа стосується підживлення, цибуля ріпчаста відноситься до середньо вимогливих культур, тому й удобрювати її потрібно тільки в разі потреби і в дуже помірних кількостях.

ЧОМУ У ЦИБУЛІ І ЧАСНИКУ біліють кінчики?
Причин у цього явища може бути кілька:

1. КИСЛА ПОЧВА. Щоб її розкислювати, розведіть 3 ст. л. кальцієвої селітри в 10 л води і під кожну рослину вилийте мінімум по склянці. Замість вапна можна 2 склянки золи розвести окропом, розмішати і вилити в відро води.

2. НЕСТАЧА АЗОТУ. В цьому випадку цибульні пір'я жовтуватого або світло-зеленого кольору, а кінчики білі. Терміново починайте обприскувати листя під вечір нашатирним спиртом з розрахунку 3 ст. л. на 10 л води або підгодуйте по грунті кальцієвої селітрою - 3 ст. л. на 10 л води.

3. НЕСТАЧА МІДІ. У цьому випадку найчастіше побіління кінчиків листя відбувається на торф'яних ґрунтах або при використанні торфу для створення грунту. Треба полити грунт під рослинами розчином хлорокиси міді, розчинивши 1 ч. Л. препарату в 5 л води (0,1% -ний розчин). Можна використовувати мідний купорос або бордоською рідиною.

4. НЕСТАЧА КАЛІЮ. При цьому одночасно лист злегка закручується. Проведіть калійну підгодівлю. Цибулю і часник добре переносять хлор, тому можна використовувати хлористий калій, розвівши 3 ст. л. на 10 л води і полив по 1 склянці під кожну рослину.


Не поспішайте, вносите підгодівлі обов'язково під рослину. Робіть це під вечір. При цьому в суху погоду спочатку полийте рослини водою.


 китайський спосіб вирощування цибулі:
Лук найкраще вирощувати на наступний рік після капусти, шпинату, огірків, кабачків, гарбуза, гороху, помідорів, салату, під які було внесено багато добрив. Якщо такої ділянки немає, то з осені на грядки підлогу цибулю треба внести на 1 кв.м 5 кг гнойового перегною, 1 столову ложку суперфосфату, 1 чайну ложку нітрофоски, 2 столові ложки доломітового борошна або крейди і перекопати.

Навесні, на початку або в середині квітня, грунт знову слід перекопати, якщо вона недостатньо волога, то полити. На кожній грядці ми робимо три гребеня (можна і два) з відстанню між ними 30 см, висотою 12-15 см. За два тижні до посадки севок або вибірку прогреваем біля печі або батареї при температурі 40-45 ° С протягом 8-10 годин. Це охороняє цибуля від шейковой гнилі, несправжньої борошнистої роси і стрілкування.

Перед посадкою знімаємо луску, яка при зберіганні захищає цибулину від хвороб, а при посадці виділяє в грунт речовини, що затримують зростання цибулин, обрізаємо суху частину шийки, не зачіпаючи паростка, і замочуємо на 24 години в теплій воді. В останній декаді квітня або на початку травня, в залежності від погоди і відповідно до сприятливим днем ​​місячного календаря, севок висаджуємо в гребені на відстані 12-15 см, заглиблюючи на 2-3 см, і щільно обжимаємо землю навколо кожної цибулинки.

Через два тижні після посадки підгодовуємо розчином коров'яку або пташиного посліду, розбавляючи його відповідно в 5 або 12 разів. Якщо немає дощу, в перший місяць рясно поливаємо 2-3 рази. Рихлимо грунт і видаляємо бур'яни. У червні цибулини відкриваємо, відгрібаючи грунт з гребенів в ровики-міжряддя.

Ця операція широко використовується китайськими селянами. Завдяки прогріванню сонцем і підсушування оголених цибулин, а в деяких випадках навіть зовнішніх коренів донця, запобігає виведення личинок цибулевої мухи, що завдає величезної шкоди врожаю. Відкриті цибулини вільно розростаються в ширину, тому набувають кілька уплощенную форму. В середині червня робимо другу підгодівлю, безпосередньо під корінь, органічними або мінеральними добривами (на 10 л води 3 столові ложки городньої суміші або 2 столові ложки суперфосфату і 1 десертну ложку хлористого калію), витрачаючи по 5 л на 1 м ?. За місяць до збирання робимо «сухий полив» - розпушування грунту.

За три тижні до збирання полив зовсім припиняється. За тиждень до збирання, якщо ще не все цибулини дозріли, лопатою підрізаємо коріння на глибині 8-6 см. Прибираємо цибулю в другій половині серпня або перших числах вересня, з огляду на сприятливі за місячним календарем дні. Дуже важливо не спізнитися з прибиранням, так як через тиждень або півтори після дозрівання зростання цибулі відновлюється, і цибулини проростають, стають непридатними для зберігання. Якщо все-таки з прибиранням запізнилися, то після обрізки коренів і пера слід донці цибулин підпалити над полум'ям. Такий лук буде зберігатися, він цілком придатний в їжу, але для вигонки або подальшої посадки застосовувати нею годі було.

При вирощуванні цибулі на гребенях прибирання спрощується: цибулини дуже легко висмикуються з пухкої грунту. Так як цибулини були відкриті, а коріння підрізані, то землі на рослинах практично не буває, і обтрушувати її, як зазвичай руками немає необхідності. Окрадений цибулю розкладаємо на сонячному місці на кілька днів, а якщо погода сира, то під навісом або на горищі. Після цього перо і залишки коренів обрізаємо, залишаючи шийку довжиною 3-4 см, а цибулю ще раз підсушують на печі або біля будь-яких опалювальних вальних приладів. Просушка при температурі 30-35 ° С дозволяє уникнути поразки цибулин шейковой гниллю. Зберігаємо цибулю в сітчастих мішках при кімнатній температурі. Всі роботи на цибулевих грядках, особливо прибирання, намагаємося виконувати в сприятливі для - цих робіт дні за місячним календарем садівника-городника. Пам'ятаю, один рік ми прибирали цибуля в похмуру погоду при мряці. Сільські сусіди дивувалися і стверджували, що цибуля згниє.

Вони прибирали пізніше, в сонячний день, але несприятливий за місячним календарем. І що ж? Наш цибулю прекрасно зберігався до кінця липня наступного року, а у сусідів до весни багато цибулі згнило, довелося купувати севок для посадки. Найімовірніше, це сталося через те, що дозрілий цибуля вчасно не був прибраний, а минулий дощ прискорив його вторинний зростання, в результаті він виявився непридатним для тривалого зберігання.

Чим кращий китайський спосіб вирощування цибулі:

Більш раціонально використовуються добрива

Спрощуються всі агротехнічні операції - прополка, полив, розпушування, відкривання цибулин, підрізання коренів

Відкриті від землі цибулини вільніше розростаються, бувають крупніше


Прогріті сонцем відкриті цибулини швидше дозрівають, набувають рівномірний характерний для сорту колір

Всі хто її вирощує, мріє отримати багатий та великий врожай цибулі. Але іноді пір’я на цибулі починає жовтіти та підсихати, а самі цибулини гнити. Для виявлення причини, вирвіть цибулину з грядки та як слід розгляньте її. Якщо від неї неприємно тхне, а сама голівка дуже м’яка, негайно потрібно вживати запобіжні дії.

Це може бути неякісна чи пошкоджена грибком цибуля-сіянка ще на етапі висадки її у грядку. Купувати таку сіянку варто у перевіреного виробника й перед висаджуванням в ґрунт обробити її розчином марганцівки.

Іншою причиною може бути висадка сіянки цибулі знову в ту саму грядку, де росла в минулому році чи росли культури не дружні для неї. Саджати її варто на ділянку де раніше вирощували картоплю, кабачки, капусту та буряк.

Не забувайте про полив

Цибулю потрібно правильно й вчасно поливати. Якщо літо сухе, то полив повинен бути постійно аж до середини липня. За 1-1,5 місяці до збору, зменште поливи та згодом припиніть їх зовсім.

Боротьба з цибулевими мухами

Псування цибулі може початися завдяки пошкодженням личинками цибулевої мухи. Це товсті та дрібні черв’яки білого кольору, які їдять пір’я цибулі й її голівку. Вберегти цибулю від личинок цієї мухи можна застосовуючи зміну посівів, бо шкідники зимують в ґрунті й наступного року неодмінно знищать весь врожай.

Від цибулевої мухи покладіть 1 ст. ложку пилку тютюну в 2-3 л гарячої води та залиште на 48 годин. Потім до настою додайте по 1 ст. ложці червоного меленого перцю, господарського рідкого мила, долийте ще 7-8 л води та перемішайте. Полийте цибулю цим розчином з лійки. Можна, звичайно застосувати й «хімічні» препарати та краще цього не робити.


Немає коментарів:

Дописати коментар