неділю, 1 березня 2015 р.

Рецепт браги із солоду




самогон із зеленого солоду
Зробити самогон із солоду дещо складніше, ніж цукровий, але результат вартий витрачених зусиль. Залежно від обраного зерна у готового дистиляту з'являться унікальні смакові нотки і неповторний запах. Майстри називають це «душею» напою. Далі ми розглянемо нюанси технології приготування солодовою браги і її правильну перегонку.

Склад і пропорції:

Підходить як магазинний (пивний), так і саморобний солод . У другому випадку можна не сушити проросле зерно, а відразу робити брагу із зеленого солоду. Непогані результати виходять при змішуванні різних видів солоду. Наприклад, 50% ячмінного, 25% пшеничного і 25% житнього. Або 50% пшениці, 40% ячменю і 10% вівса.
Пропорції можуть бути іншими, досвідчені самогонники підбирають їх на свій розсуд, орієнтуючись за смаком. Новачкам же раджу спочатку попрацювати з одним видом і тільки після декількох успішних перегонок братися за змішування. З пшениці і зеленого солоду виходить м'який самогон з легким солодким присмаком, жито і овес вносять у смак нотки жорсткості, ячмінь - пивні тону і аромат віскі.
Увага! Дуже важливо дотримуватися температурних діапазонів, зазначених у рецепті, інакше вихід самогону буде вкрай низьким.

Приготування браги з солоду

1. подробити білий (висушений) солод до борошна грубого помелу. Це можна зробити зернодробаркою або вальцьовим млином. Часто магазинний солод продається меленим, що істотно заощаджує час.Зелений солод подрібнюють м'ясорубкою, блендером або болгаркою зі спеціальною насадкою.
2. Пересипати у велику каструлю подробленний солод, залити його гарячою водою (50-55 ° C). У процесі додавання води перемішувати сусло дерев'яною лопаткою, щоб борошно не збивалася в грудки і не приставала до дна ємності. Перемішувати до тих пір, поки маса не стане однорідною.
3. Нагріти сусло до 63 ° C, ще раз добре перемішати, закрити ємність кришкою. Протягом 60-80 хвилин підтримувати температуру 55-62 ° C, перемішування вміст каструлі кожні 15 хвилин. Коли верхня частина сусла освітлиться, а каша осяде на дні перейти до наступного етапу.
4. Якнайшвидше (особливо якщо використовувався зелений солод) охолодити сусло до 24-27 ° C, щоб воно не скисло. У розпорядженні є 30-40 хвилин. Не можна чекати, поки температура впаде сама, потрібно штучне охолодження. Наприклад, опустити ємність у ванну з холодною водою.
5. Перелити сусло в бродильну ємність, додати розведені по інструкції дріжджі, добре перемішати.
6. Ємність з брагою перенести в темне місце з температурою 18-25 ° C, на шийці встановити гідрозатвор.
7. Залежно від цукристості солоду, температури і активності дріжджів бродіння триває 3-6 днів. Раз на добу знімати водяний затвор і перемішувати брагу рукою або дерев'яною палицею. Брага вважається готовою, коли вона стала світлою, має гіркувато-кислий смак, а газ з трубки не виділяється 12-16 годин.

Отримання солодового самогону

8. Якщо для дистиляції використовується не парогенератор, а звичайний самогонний апарат, спочатку брагу потрібно відфільтрувати, перелив її в перегінний куб через друшляк і ситечко, щоб дрібні частинки зерна не пригоріли при сильному нагріванні.
9. Після першої перегонки раджу очистити самогон вугіллям, хлібом або молоком, потім повторно дистилювати , розділяючи вихід на фракції: «голови», «тіло» і «хвости». Інші методи очищення можуть вбити унікальний запах.

Немає коментарів:

Дописати коментар